Terug in de tijd in Toledo

Amper een uurtje rijden van Madrid, maar het lijkt alsof je terug in de tijd reist. Toledo, een van de oudste steden van Spanje, en tot in de late 16e eeuw zelfs de hoofdstad. In 1986 belandde het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Terecht, want het historische centrum, dat ooit plaats bood aan de drie wereldreligies, is ontzettend mooi bewaard gebleven. De invloeden van Christenen, Moslims en Joden mengen zich subtiel in een Middeleeuws kader. Denk: oude toegangspoorten, versterkte burchten en smalle steegjes om in te verdwalen. Dat, en de authentieke en uitbundige Spaanse sfeer die er hangt, zorgen voor een uitstekend weekendje weg. Een must-do als je in Madrid bent!

Things to do in Toledo

Toledo is perfect voor een dagje slenteren doorheen de oude straten. Regelmatig heb je het gevoel dat je aan het verdwalen bent. De stad slorpt je op. Op een centraal plein in de stad, Plaza Zocodover, komen elke dag lokale stadsgidsen samen. Je herkent ze aan hun gele paraplu. Schrijf je vooraf in op de website van Cuéntame Toledo of loop even langs als je meerdere dagen in Toledo bent om een plekje te reserveren voor de dag erna. Op anderhalf uur loop je met een gids doorheen de stad en ontdek je bijzondere plekken en legendes. De tours zijn zogezegd ‘gratis’, maar je betaalt aan het einde gewoon een zelfgekozen fee aan je gids.

Toledo4

review Toledo kathedraal
De kathedraal van Toledo
Toledo6
Verdwalen in de smalle straatjes in het centrum

Toledo10Toledo12

Toledo13
Een van de zij-ingangen van de kathedraal
Toledo7
Prachtig uitzicht op de rivier Taag, die tot in Lissabon loopt, en de stad beschermde tegen vijandelijke aanvallen
Toledo15
Cervantes, de schrijver van het wereldberoemde Don Quichot

 

Tapas please

Toledo, dat is gewoon ook echt Spanje. Het oude stadscentrum zit vol met leuke tapasbars en restaurants waar je geniet van een biertje of glas wijn inclusief de lekkerste tapas. De prijzen zijn niet alleen erg democratisch – je betaalt ongeveer 1,50€ voor een pintje en 1,80€ voor een (goed) glas witte wijn, je krijgt bij elk drankje ook een gratis pincho: een hapje variërend van manchego kaas (uit deze streek afkomstig), olijven, patatas, … Vlak aan de Plaza Zocodover, aan het standbeeld van Cervantes (de schrijver van Don Quichote), ligt cervecería El Trébol. Een populaire, lokale tapasbar waar je aan de lange toog geniet van pintjes en tapas. De Bomba is een aanrader! (Maar ook de tomate en croqueta zijn subliem!). Andere leuke plekken zijn Bibula (alternatiever, met een leuk terras), La Malquerida de la Trinidad (waar je ook cocktails kan drinken) of ga voor een Belgische biertje in La Abadía.

Boma Toledo El Trébol
Bomba, tapasgerecht in El Trébol

 

Slapen in Toledo

Nog een laatste tip: wij verbleven in het mooie Eurostars Palacio Buenavista. Een prachtig hotel met een uitstekende Spa. Zo combineer je een dag in Toledo met een relax avondje sauna en wellness. En een uitstekend ontbijt de volgende ochtend. Het hotel ligt 10 minuten van het centrum, maar er rijdt elk uur een gratis busje. Ook met de eigen wagen of taxi ben je in no time in het stadscentrum.

Toledo2
De majestueuze bar van hotel Eurostars Palacio Buenavista

Treintickets Madrid – Toledo bestel je online via Trainline.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s