Mijn tips voor het boeken van vluchten

cropped-img_0775.jpgNa 2 jaar lange afstandsrelatie wil je niet wéten hoeveel vluchten ik al heb geboekt.
En hoeveel me dat al gekost heeft 😉

Thank god voor lowcost maatschappijen! En dan vooral: dank u Ryanair! Want ondanks de vaak negatieve berichtgeving (en soms klopt die ook wel), kies ik meestal voor hen. Belangrijkste reden: Ryanair is (bijna) altijd de goedkoopste!

En als je elke maand een retourtje Spanje boekt, tja dan kijk je toch vooral naar de prijs…

Mijn tips voor het boeken van vluchten:

  • Na 2 jaar ken ik de vluchten van en naar Málaga (en tegenwoordig ook naar Madrid) zo’n beetje van buiten. Ryanair vliegt op donderdag om 19.30 en op vrijdag om 10.50, en mijn zondagvlucht is om zo laat terug in BXL… Zo’n beetje als weten om hoe laat je trein/bus arriveert 😉 Weet je dat nog niet: check dan even via Google flights, Skyscanner of Momondo. Die geven je een overzicht van de beschikbare vluchten op een bepaalde dag.
  • Ik boek mijn vluchten altijd bij de maatschappij zelf, en niet via een site zoals bijvoorbeeld Cheap Tickets. Ze zijn bij mij nog nooit duurder uitgevallen, soms zelfs iets goedkoper. Sites, zoals Cheap Tickets, adverteren vaak wel met een goedkoper tarief, maar eens je gaat boeken komen er nog kosten bij.
  • De Ryanair app is erg handig: je maakt een profiel aan en kan dan binnen 1-2-3 je vlucht boeken. Je ticket zet je meteen in je passbook of sla je op in je smartphone zodat je je ticket bij de hand hebt. Handig!
  • Tegenwoordig moet je bij Ryanair priority vliegen om handbagage mee aan boord te nemen. Doe je dat niet, dan mag je wel nog steeds 2 stukken handbagage (koffertje en handtas/laptoptas/rugzak) gratis meenemen, maar moet je die wel afgeven vlak voor je aan boord gaat en terug ophalen bij het bagage-afhaalpunt op je bestemming. Je betaalt nu wel minder voor ingecheckte bagage (van 35€ naar 25€ voor 20 kg). Een overzicht van hun nieuwe bagageregels vind je hier.
  • Naast Ryanair vlieg ik ook wel eens met Brussels Airlines. De vliegtuigen zijn allemaal nieuw, proper en ruim. En de vluchturen komen voor mij altijd goed uit: zo hebben zij op zondag altijd een late vlucht terug vanuit Madrid/Málaga. Enige nadeel: doordat het de laatste vlucht van de dag is, heb je vaak vertraging (20 à 30 minuten).
  • Zoeken naar alternatieve luchthavens kan je vaak veel geld besparen! Zo vlieg je vanop Eindhoven, Charleroi Airport of Düsseldorf Weeze ook met Ryanair naar Málaga en tal van andere Spaanse steden. En ook Madrid is bereikbaar via  Charleroi en Eindhoven. Vaak iets goedkoper ook om te parkeren!
  • Vaak boek ik ook een aparte heen- en terugreis. Zo combineer je de uren en tarieven die het best bij jouw trip passen. Dan reis ik naar Madrid op vrijdagochtend met Ryanair en vlieg ik op zondagavond terug met Brussels Airlines. Het loont écht om het even uit te zoeken, want ook hier bespaar je soms tientallen euro’s, én heb je betere vlieguren.
  • En nee, last-minute boeken is in mijn geval nooit goedkoper gebleken. Het kan natuurlijk altijd wel eens gebeuren (lucky you!) maar meestal betekent laat boeken, meer betalen.

Travel YouTubers Vagabrothers (Alex & Marko) verzamelden nog een aantal tips om goedkoop te vliegen in deze vlog. Het is vooral een kwestie van vraag en aanbod: vliegen naar een andere bestemming dan je in gedachten had of op een erg vroeg of laat uur, kan je vele euros besparen. 

Heb jij nog tips voor het boeken van vluchten? Met welke maatschappij vlieg jij altijd naar Spanje?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s