2000 km overbruggen, elke dag

2000 km, dat is ongeveer Hasselt – Málaga. Zo ver zijn wij van elkaar verwijderd, al twee jaar! Mensen vragen mij vaak hoe we dat overbruggen. “Hoe vaak zien jullie elkaar dan?”. Of ook: “Is dat niet moeilijk dan, als je elkaar zo weinig ziet?”.

Soms delen ze ook graag hun mening: “Hoe, houden jullie dan contact? Jullie zullen wel elke dag skypen, nee?”. “Ik zou het toch niet kunnen hoor”.

Of de aller-, aller-, allerergste: “En wat met de toekomst. Jullie zouden toch moeten beslissen waar het naartoe gaat… je bent tenslotte al 32!”.

Auwch…

Een lange afstandsrelatie moet je heel vaak verdedigen, omdat heel veel mensen het niet begrijpen… En eerlijk, als je zelf rationeel nadenkt, is het ook niet te begrijpen! Je weet dat je het jezelf heel moeilijk maakt, en toch… de liefde is sterker dan dat.

Mijn advies: laat je niet in die defensieve houding pushen. Wat jullie doen en hoe jullie je relatie inrichten is iets tussen jullie. Dat is zo als je samenwoont, maar geldt evengoed als er 2.000 km afstand tussen jullie zit.

Álvaro heeft er zich nooit veel van aangetrokken, ik misschien iets meer. Opmerkingen van anderen deden mij twijfelen: het is inderdaad te gek voor woorden, het heeft misschien geen toekomst, we moeten misschien inderdaad elke dag uren skypen in plaats van enkel whatsappen, of … Ik word er soms zot van!

Dan bel ik even met hem, we lachen en hebben een fijn gesprek, en ik kan het weer relativeren. Ik denk dat het dat is wat werkt voor ons: de afstand is er en die gunnen we elkaar ook. Je kan die met geen enkele technologie overbruggen. Maar we vertrouwen elkaar en spreken over onze twijfels en angsten. En we houden elkaar op de hoogte over wat er speelt in onze levens.

Ik hou trouwens erg van deze illustraties van Viola Wang, die je alleen begrijpt als je een lange afstandsrelatie hebt. Ik herken elke afbeelding zo goed! 🙂 

i-draw-what-its-like-to-be-in-a-long-distance-relationship-10__880

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s