Verliefd op Córdoba

Córdoba en ik, dat is echt liefde op het eerste gezicht. Er is geen enkele stad in Spanje die voor mij zo mooi en authentiek is! Er hangt bovendien zoveel geschiedenis; dit is het echte Spanje. We bezochten de stad in mei en het weer was prachtig. Meer nog; in die periode vindt er ‘La fiestas de los patios de Córdoba plaats. Een event in de binnenstad waarbij inwoners hun patio’s openen voor het grote publiek. Iedereen kan een kijkje gaan nemen in de kleurrijke, typische binnentuintjes gevuld met bloemen. 

Cordoba view over city

Slapen

We verbleven in het feeërieke hotel ‘Las Casas de la Judería Córdoba‘. Een ontzettend mooie, romantische en authentieke plek. Het hotel is net zoals de stad: overal zijn er verborgen parels: patio’s met prachtige bloemen die langs de muur van het gebouw omhoogklimmen, een idyllisch zwembad, leuke terrasjes,… De kamers voeren je terug in de tijd, met alle comfort.

IMG_0487.JPG

Eten

In Córdoba eet je lekkere tapas in een authentiek kader. Hier proef je Andalusië! Je vindt op verschillende plekken in het centrum typisch Spaanse tapasbars waar je de echte sfeer kan opsnuiven. In de Judéria, de straatjes rondom de Mezquita, vind je verrassend leuke zaakjes. Kies altijd voor een authentieke plek: niet altijd de meest hippe restaurants, maar daar krijg je vaak het beste eten! Tip: ga rond lunchtijd (14 à 15h) kijken waar de meeste Spanjaarden zitten: is er binnen een drukte van jewelste en veel lawaai, dan zit je meestal goed!

Mezquita bonita 

Het hoogtepunt van je trip is zonder twijfel een bezoek aan de Mezquita. Het is overdonderend en machtig mooi. Cordóba werd in 711 veroverd door de Moren. De toenmalige kerk werd omgevormd tot de grootste moskee van Europa. In 1236 kwam het gebouw opnieuw in katholieke handen en werd het omgetoverd tot dé kathedraal van de stad. Die mengelmoes van stijlen geeft het vandaag zijn unieke karakter. Midden in de moskee staat een indrukwekkend altaar. De typisch Moorse bouwstijl geeft het een mystiek karakter. Het is een must-see!

Wij deden een individueel bezoek: dat kost +/- 8 euro per persoon. Je koopt je toegangsticket makkelijk aan de ingang. Plan je bezoek in de ochtend om lange wachtrijen te vermijden. Meer info vind je ook op mezquitadecordoba.org 

Must do’s in Córdoba

  • Geef je ogen de kost in de prachtige Mezquita de Córdoba.
  • Rondstruinen in Judéria: de smalle, romantische straatjes in de binnenstad met pittoreske huisjes en met bloemen versierde gevels.
  • Zonsondergang bewonderen vanop de Puente Romano.

Cordoba

Hoe geraak je er?

Om naar Córdoba te reizen, vlieg je naar Sevilla of Málaga. Van daaruit zijn er hoge snelheidstreinen die je snel naar Córdoba brengen. Je kan treintickets boeken via Renfe. Vanuit Málaga duurt het een uurtje, vanuit Sevilla ben je er al op 45 minuten.

In het centrum van de stad kan je veel te voet doen: de kern is klein en gezellig. Geef je ogen de kost terwijl je rustig rondstruint door de straten! Uiteraard is er ook voldoende aanbod aan openbaar vervoer of neem je makkelijk een taxi.

Córdoba is perfect voor een weekendje weg: mooi weer, prachtige straatjes om in te verdwalen, veel cultuur en lekker eten en drinken. Je kan het ook combineren met een bezoek aan Sevilla, Granada of Málaga.

Cordoba view

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s